Time Lapse Türkiye’de Yaz

“Time lapse {taym læps}”, “time lapse video”, “time lapse photography” kavramlarını fotoğrafçılıkla ilgilenenler mutlaka duymuştur.

Duymayanlar da bir şekilde, ya BBC ve/veya National Geographic’in belgesellerinde, farkında olmadan izlemişlerdir. Artık bugünlerde iyice yaygınlaşmış olan ve hatta TV kanallarının reklam jeneriklerinde bile yer alan bir görüntümele metodu.

Bu yazının amacı time lapse tekniğini, artıları eksileri, ipuçlarını sizle paylaşmak değil. Ancak bu konuya ilgi duyan ya da daha fazla bilgi edinmek isteyen okuyuclar olursa, daha detaylı bir yazıyı daha sonra yazmaktan memnuniyet duyarım. Şimdilik, yazının son paragrafında bu çekim tekniğinin kabaca ne olduğunu okuyabilirsiniz.

Uzun zamandır denemek istediğim bu tekniği geçtiğimiz yaz, bir iş nedeniyle Akdeniz ve Ege’de bulunduğum sırada, iş dışında kalan zamanlarda deneme fırsatım oldu. Çekilen sahneler genellikle deniz, kumsal, yüzen insanlar olunca da bu videoyu da “Türkiye’de Yaz” adıyla Vimeo’da paylaşmayı uygun gördüm. Daha önce göremeyenler için şimdi bu çalışmayı bu sayfalarda sizlerle paylaşıyorum. Umarım beğenirsiniz. Beğenirseniz de, umarım yorumlarınızı benden saklamazsınız. 😉 Ayrıca bu konunun uzmanı arkadaşların da yorumlarını duymak hoşuma gidecektir. Hatalarım ve eksiklerimle birlikte.

Türkiye’de Yaz, toplam 4715 kare kareden oluşuyor ve 1.5 dakika sürüyor. Bu videoyu hazırlarken LRTimeLapse isimli yazılım ile kareleri birleştirdim. O zamanlar ücretsiz olarak dağıtılan LRTimeLapse, artık ücretli olmuş. Ancak bu tür time lapse videoları hazırlamak için piyasada bir çok yazılım mevcut.

Yabancı dillerden Türkçe’ye giren bir çok yeni kavram (kelime, terim)’da olduğu gibi “time lapse” kavramı da Türkçe’ye çevrilmeye çalışıldığında zorluklarla karşılaşılıyor. Kimileri “zaman atlamalı çekim” şeklinde bir çeviri yaparken, bir başkası “zaman aralıklı” ifadesini kullanabiliyor. Bazı kaynaklarda ise “zaman geciktirmeli” tanımı yapılıyor. Kabaca bir tanımlama yapılırsa, fotoğrafıçılık için; bir sahneye ait fotoğraf karelerinin belirli aralıklarla çekilerek daha sonra bu karelerin bilgisayar yazılımı yardımı ile bir video/film haline dönüştürülmesi tekniği denilebilir. Aslında bu tanımı ile videodan pek farkı olmadığı düşünülebilir. Ancak buradaki ayrıntı, bu çekim sıklıklarının alışılagelen frekansların (sıklıkların) dışında belirlenmesi. Örneğin bir sahnenin fotoğrafı her 1 saniye de bir çekilerek, daha sonra saniyede 30 kare hızında oynatıldığında, sonuç 30 kat hızlı bir gösterim oluyor.

This post is also available in: Turkish

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *